Picture


_ Lagom till dess att jag börjat få in någon typ av vardagsrutin börjar jag nu närma mig mitt mål vad gäller svarsfrekvens på min enkät. När jag väl träffat ledamöterna har alla varit välvilliga till att ställa upp och jag har bara fått trevliga bemötanden.  
Här i Dar är det annars allmänt känt att politiker är korrupta och att man har svårt att uppnå något som helst utan att sticka till dem en liten ”uppmuntran”. 
När jag berättat för folk att jag undersöker lokala politiker himlar de oftast med ögonen och säger saker som: ”So you are basically pounding your head against a brick wall then”.

Picture
_
Men när jag bad kvinnan som tog två timmar av sin hektiska dag för att gå med mig och träffa andra representanter om att i alla fall få betala för en lunch ville hon inte alls ta emot pengarna. 
Samma reaktion fick jag när jag erbjöd en annan kvinnlig representant kompensation för den långa dala dala-färden hon tagit för att åka och möta mig på platsen jag föreslagit.

Change: Borgmästare i Dar

Två manliga councillors som också varit extra hjälpsamma ville hellre att jag skulle fixa ihop dem med ett par svenska kvinnor än att jag lämnade någon form av tackgåva.
Borgmästarens assistent Mama K blev däremot väldigt glad för ananasen hon fick som tack för all hjälp, men det hade jag också blivit med tanke på hur fantastiskt god den är här. Dessutom kostar den (för mig som viting) 7 kr så jag tror snarare att det var gesten än gåvan i sig som uppskattades.


Picture
__ Den mest intressanta person jag mött hittills är Mr F som bad mig komma till sitt kontor högst upp i en skyskrapa mitt i stan. Där bjöd han på te och två timmar av berättelser och diskussioner om Tanzania och det politiska livet. Med de höga byggnaderna reflekterandes i hans glasögon säger han:

”Most of the politicians look at these tall buildings and they say: Ah, look! We are developing. But this is not development, this will turn into a slum!”.

Dar växer så det knakar på höjden och överallt ser man höghus växa. Avloppssystemet som används för de centrala delarna av staden är desamma som britterna byggde på kolonialtiden. Då avsågs det försörja ca 15 000 människor och nu bor där miljoner, enligt Mr S. Om man nu väljer att se det som utveckling är det i alla fall inte en hållbar sådan.

När innerstaden byggdes delades den upp i tre områden, ett för européer, ett för indier och ett för afrikaner och araber. På den tiden var det i princip bara euroéeerna och möjligtvis någon enstaka indier som hade bil. På samma gator står nu bilarna parkerade upp på trottoarerna så att fotgängare tvingas gå ute på gatan. Det i kombination med trafiken i staden gör det inte svårt att förstå varför trafiken också är en av de vanligaste dödsorsakerna i Dar.


Picture
_Jag uppfattade Mr S som har en lång och bred erfarenhet som politiker som en väldigt rak person. Trots att han tillhör det regerande partiet CCM som ensamt haft makten sedan självständigheten rättar han mitt artiga försök att komma in på ämnet korruption. När jag säger ”This country and especially CCM seemes to have some problems with corruption” är han snabb med att svara ”Not SOME problems, we have extremely big problems with corruption”.

När han lagt ifrån sig min ifyllda enkät säger han att 80-90% av ledamöterna på lokal nivå inte gör sitt jobb. Enligt honom har de inte blivit politiker för att representera folket utan de sitter bara med på sammanträden för att få sitting allowance (bidrag vid möten). 
Det här är en stor inkomstkälla för många offentliganställda då staten betalar extremt låga löner, vilket bidragsgivare nu blir mer och mer uppmärksamma på. Det är inte ovanligt att politiker öppet sitter och läser tidningen eller rentutav sover under möten eller seminarier.


Picture
_ När jag för in samtalet på de inkvoterade kvinnorna säger han att tyvärr så har de flesta av dem knappt gått ut gymnasiet och delvis på grund av deras lägre kunskapsnivå förhåller de sig väldigt passiva och sitter mest av tiden.

Väl inne på samtalsområdet kvinnors situation berättar han puffandes på sin cigarett om ett av sina första åtaganden som nyvald politiker.
På väg från Dar till huvudstaden Dodoma på landsbygden bekymrades han över att kvinnor i alla åldrar med kutade ryggar för hand gick och slog i den solstelnade jorden med en kort hacka. Istället för att vända på jorden så att vattnet kan tränga ner gjorde man ett hål, slängde i frön och la tillbaka den jordbit man hackat upp.

Picture
_ Resultatet blev att regnvattnet inte kunde tränga igenom utan bara rann av åkern. Speciellt med kvinnornas arbetsbörda i åtanke åkte han till Dar och gjorde en deal med en försäljare av plogar, kontaktade ett företag som lärde upp kossor att dra plogen och åkte till byarna för att lägga fram idén.

Han tyckte sig få bra respons från jordbrukarna, men efter några veckor ringer en kollega inom partiet och säger strängt åt honom att avsluta projektet eftersom det är lönlöst. 

När  Mr S frågar varför svarar  han:  ”You see,  the men  have great  respect  for  their  cow.”


Av Frida Andersson
 

Leave a Reply.