Picture

"Om du tror att du är för liten för att göra skillnad har du aldrig spenderat natten i samma rum som en mygga"


_
Sist jag var ute och flög hade jag turen att hamna bredvid en söt sydkorean som tog emot min flygplansmat och ställde den på bordet mellan oss då jag missade serveringen eftersom jag sov större delen av resan. Den här gången introducerade jag idén om en deal med min stolsgranne som går ut på att den som är vaken väcker den andre när maten kommer. Överenskommelsen övergick i ett pennlån och sedan hade jag mig en flygvän.

                                                                                                                                           Crash course i swahili
Picture
_ Han visade sig vara en direktör på universitetet i Dar es Salaam som spenderat mycket tid i Umeå och forskat kring HIV/AIDS.  Efter en crash course i swahili pratade vi om mat (Tanzania har 69 olika sorters bananer!), Oprah Winfrey, våra länders historia, facebook och inte helt oväntat gled samtalet också in på ämnet politik.

Det visade sig att Mr M var ett stort fan av Olof Palme, vilket inte är så förvånande med tanke på hans engagemang i landet och  att Tanzania länge var en socialistisk enpartistat innan införandet   av   marknadsekonomi  på   90-talet   till  följd   av   ekonomisk   kris   och   torka.

Han berättade om hur Tanzania har förändrats. Hur gapet mellan fattiga och rika blivit allt större, hur etniska och religiösa motsättningar ökat och hur frustrationen hos invånarna vuxit sig starkare. Jag berättade om hur Sverige har förändrats. Hur vår underklass numera till stor del består av pensionärer och sjukpensionärer, hur välfärdssystemet förändrats och om SD:s roll i svensk politik. Efter att jag berättat om min studie, som syftar till att undersöka representationen av kvinnors intressen på lokal politisk nivå, skrattar han och säger: ”Well… You  have come to Tanzania at a very hot time, both when it comes to the weather and when it comes to politics”.


Det visade sig att Mr M missat sitt plan dagen innan och därmed var 12 timmar försenad. När jag beklagade situationen log han brett och sa: ”Well, if I had not missed the plane I wouldn’t have met you! And it all started with a pen!”, samtidigt som han sträckte fram sitt visitkort. 
Om alla Tanzanier är lika varma och generösa med sin tid som den här herren kommer det här bli en fantastisk resa!

Picture
_ Apropå generösa människor har min väns vän E, som bor i Dar, innan resan kylt ner min resfeber ett par grader med lugnande meddelanden och väl på plats tagit mig under sina vingar.

När jag kommer ut från anländningshallen möts jag först av en fuktig värmevägg och sedan av chauffören U som kör mig till hotellet The Golden Tulip. Väl där finns ett rum bokat i mitt namn som sedan visar sig vara en svit som är 20m2 större än min lägenhet hemma med två toaletter och havsutsikt.

Det är Es pojkvän som tillsammans med sina bröder äger hotellet och efter att jag under en skäggstubbsdebatt mellan honom och E påpekat att han ser ut lite som George Clooney får jag tydligen stanna så länge jag vill.

Efter ett par dagar av ett minst sagt varmt välkomnande bestående av att bli runtskjutsad av privatchaufför, bli bjuden på välsmakande middagar, få hjälp med diverse saker och metodläsning vid poolen med utsikt över horisonten och Dars kustremsa är jag nu sugen på att se mer av staden.       
Av Frida Andersson
anette andersson
11/23/2011

Hej!

Vad skönt att läsa om att resan gick bra och att du var i "goda händer" av medresenären!

Förstår också att det nästan blivit lite av lyxliv med boendet och inte att tala om god mat....spännande!! Det får du berätta mer om när du kommit hem!!! Men...du kanske stannar hos George Clooney??? Ja, vi får se!!! Ha det jättegott så länge....läser med spänning din sida här!!! Kramar från moster och Uffe

Reply
Daniel
11/24/2011

Clooneykommentaren funkar alltid ;)

ReplyLeave a Reply.