Picture


_ Lagom till dess att jag börjat få in någon typ av vardagsrutin börjar jag nu närma mig mitt mål vad gäller svarsfrekvens på min enkät. När jag väl träffat ledamöterna har alla varit välvilliga till att ställa upp och jag har bara fått trevliga bemötanden.  
Här i Dar är det annars allmänt känt att politiker är korrupta och att man har svårt att uppnå något som helst utan att sticka till dem en liten ”uppmuntran”. 
När jag berättat för folk att jag undersöker lokala politiker himlar de oftast med ögonen och säger saker som: ”So you are basically pounding your head against a brick wall then”.

Picture
_
Men när jag bad kvinnan som tog två timmar av sin hektiska dag för att gå med mig och träffa andra representanter om att i alla fall få betala för en lunch ville hon inte alls ta emot pengarna. 
Samma reaktion fick jag när jag erbjöd en annan kvinnlig representant kompensation för den långa dala dala-färden hon tagit för att åka och möta mig på platsen jag föreslagit.

Change: Borgmästare i Dar

Två manliga councillors som också varit extra hjälpsamma ville hellre att jag skulle fixa ihop dem med ett par svenska kvinnor än att jag lämnade någon form av tackgåva.
Borgmästarens assistent Mama K blev däremot väldigt glad för ananasen hon fick som tack för all hjälp, men det hade jag också blivit med tanke på hur fantastiskt god den är här. Dessutom kostar den (för mig som viting) 7 kr så jag tror snarare att det var gesten än gåvan i sig som uppskattades.


 
 

Picture


_ Efter snart tre veckors arbete med studien har jag nu kommit dit jag trodde jag skulle vara efter bara ett par dagar. Som väntat har en hel del överraskningar dykt upp som har försenat arbetsprocessen. Det visade sig till exempel att trots vad min kontaktperson sagt kan långt ifrån alla av representanterna (councillors) som jag syftar till att undersöka engelska.
Picture
Så istället för att få ut enkäterna fick jag backa tre steg och börja leta tolk och översättare. Jag är numera tjenis med gubbarna som hänger utanför översättningskontoret i stan efter alla mina vändor dit.
This is where the magic happens

Att få ut en kontaktlista till ledamöterna var inte heller helt enkelt. Det visade sig även att få av dem använder e-mail  så   min   webbenkät  får snällt  ta   ett  steg   tillbaka för personliga möten. 
Men så var det ju det här med att bestämma tid och plats över telefon med värdelös täckning i ett Dar es Salaam som slår Göteborgs alla grundskolematsalar på fingrarna vad gäller ljudnivå.


_Helt fruktlöst har mitt anletes svett, även bokstavligt talat, dock inte varit då jag fått sitta med på en utbildningsdag för politiker finansierad av Sida och även träffat en av borgmästarna. 
Dessutom har jag hälsat på min bekant Mr M, från flygresan hit som förutom att visa bilder på sin släkt på facebook tog sig tid att korrekturläsa översättningen av min enkät till swahili. Han har tidigare arbetat som tolk för presidenten så jag kan med säkerhet säga att min enkät är vattentät.
Picture
__
I veckan har jag sex möten inplanerade med olika councillors och efter min erfarenhet av runtringande samt inrådan från mer erfarna Dar-bor har jag förstått att det gäller att ligga på, påminna, bekräfta och följa upp. Att artigt lämna ett meddelande och förvänta sig att personen ska återkomma fungerar inte här. Att ringa tre gånger, SMSa och sedan ringa igen kan eventuellt ge resultat.
       
Golv är det nya skrivbord                               


_ Bland personer jag möter, i synnerlighet utlänningar finns en samrådan om att saker och ting går väldigt långsamt här och att man hela tiden måste kontrollera att det man sagt fortfarande gäller och faktiskt blir gjort.
Som min rumskompis K sa när vi stannade till vid ett ananasstånd där en kille tog betalt och de fem andra låg och halvsov i skuggan: ”Tanzania is very pole pole” (pole pole betyder långsamt och har även blivit en användbar fras när folk frågar om jag pratar swahili).
Vad det beror på finns det skiljda uppfattningar om. På vissa låter det nästan som att det är genetiskt, andra nämner värmen som förklaring och personligen tror jag att det beror på en rad historiska, samhälleliga, ekonomiska och kulturella faktorer, varav många kan spåras ända till kolonialiseringen.

Om man lämnar individnivån och ser till landet på systemnivå är det bekymrande att se hur ett så pass stabilt land med så goda naturtillgångar är så enormt fattigt och biståndsberoende. 
Enligt Mr M beror det på att det socialistiska systemet övergavs för marknadsekonomi, medan K menar att det är just det socialistiska styret man har att skylla. När jag frågade E vad hon trodde svarade hon med ett ord: dåligt ledarskap.
Picture
_
Jag tror det ligger mycket i det. När högt uppsatta politiker gång på gång snor åt sig enorma summor pengar från ett land och en befolkning som verkligen behöver dem väcker det en känsla av hopplöshet som förmodligen når ända ner till ungdomarna som tar sitt första steg in på en arbetsmarknad där de vet att de kommer tjäna smågrus. 
Om politiker själ från statskassan är det egentligen inte så konstigt om en tonåring själ från sin arbetsplats.

                                                                                    Valaffischer. Sultan och jag är nu vänner efter att jag ringt ner hans telefon ett par dagar

Att västerländska multinationella företag suger ut resurser även ur Tanzania för att lämna enorm 
miljöförstörelse efter sig höjer förmodligen inte heller motivationsnivån hos landets invånare.
Precis samma linje var den ledamot som idag under två timmar lotsade runt mig i stan, samtidigt som hon berättade om både landet Tanzania och de flesta byggnader vi såg, inne på. Hon var förövrigt änka, fyrbarnsmamma, egen företagare, councillor och drev en kvinnoorganisation vid sidan av. Apropå långsamma och lata tanzanier.

Jag är som MFS-student väl medveten om att min studie inte är allas prio ett. Även om jag trots det ibland inte kan låta bli att bli frustrerad, kan jag heller inte neka värmens inverkan. När saker och ting känns tungt känner jag för att precis som många tanzanier, lägga mig under ett träd i skuggan eller på en bilhuv och sova en stund.


Av Frida Andersson